Tę gruzińską potrawę moja rodzina woli od włoskiej pizzy. Smaku dodaje jej aromatyczny ser

Dodano:
Chaczapuri z serem i ziołami Źródło: Shutterstock / Vitaliy Purtov
Jeszcze do niedawna moja rodzina uwielbiała pizzę. Jednak odkąd przygotowałam im jej gruziński odpowiednik, ciągle proszą o ten placek. Robi się go podobnie, jak pizzę, ale wyrazisty ser robi tu dużą różnicę.

Pierwszy raz tę potrawę spróbowałam w Gruzji. Byłam nią na tyle zachwycona, że jak tylko w pobliżu mojego domu pojawiła się gruzińska piekarnia, kupiłam porcje dla mojej rodziny. Też im posmakowała. Co więcej, dzieci stwierdziły, że jest smaczniejsza, niż pizza. Teraz sama przyrządzam ją w domu.

Czym się różni chaczapuri od pizzy?

Chaczapuri to gruziński placek z serem, który można podać na przekąskę, kolację, a nawet obiad. Robi się go z ciasta drożdżowego, które jednak jest delikatniejsze, niż ciasto na pizzę. Nie stosuje się tutaj też sosu pomidorowego. Częścią wspólną obu potraw jest ser, tyle że w pizzy jest to łagodna mozzarella, a w chaczapuri wyrazisty, lekko kwaskowy sulguni lub imeruli. Sera nie kładzie się na wierzchu, tylko zamyka wewnątrz ciasta. To sprawia, że po upieczeniu w środku powstaje pyszna, ciągnąca warstwa.

Jak zrobić chaczapuri z serem i ziołami?

Przygotowanie chaczapuri zaczynam od wyrobienia ciasta drożdżowego. Uformowane w kulę przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia. Potem dzielę je na porcje, każdą rozwałkowuję na okrągły placek, nakładam na nie ser wymieszany z dodatkami, składam na pół i dokładnie zlepiam brzegi. Chaczapuri układam na blasze, piekę na rumiano, a po upieczeniu kładę na nim kawałeczki masła. Dzięki temu potrawa smakuje naprawdę wyśmienicie.

Przepis: Chaczapuri z serem i ziołami

Pieróg z ciasta drożdżowego nadziewany serem i natką pietruszki

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Gruzińska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
780 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml ciepłego mleka lub wody
  • 7 g drożdży suchych (25 g świeżych)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju lub masła roztopionego

Na nadzienie:

  • 300 g sera sulguni, imeruli lub mieszanka mozzarelli i fety
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • pieprz
  • kawałek ostrej papryczki
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaSuszone drożdże wymieszaj z mąką, solą, cukrem, tłuszczem i ciepłym mlekiem. Wyrób gładkie ciasto. Przykryj je, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Przygotowanie nadzieniaSer zetrzyj na dużych oczkach. Wymieszaj z posiekaną natką i papryczką. Dopraw do smaku pieprzem.
  3. NadziewanieCiasto podziel na 2 części, każdą rozwałkuj na krążki. Na środek każdego nałóż farsz, złóż na pół, dokładnie zlep brzegi.
  4. SmażeniePierogi smaż na patelni po kilka minut z każdej strony, aż będą rumiane. Możesz je też piec 15-18 minut w 200 stopniach Celsjusza. Gorące placki posmaruj masłem i od razu podawaj.

Inne wersje chaczapuri

Chaczapuri występuje w kilku wersjach, które różnią się nieco wyglądem i dodatkami. Najpopularniejsze jest klasyczne Imeruli – to okrągły placek, który w środku ma ukrytą warstwę ciągnącego sera. Megruli ma warstwę sera w środku i na wierzchu. Niezwykle apetycznie wygląda chaczapuri adżarskie. Ma kształt łódeczki z serem, masłem i jajkiem na wierzchu.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...