Tę gruzińską potrawę moja rodzina woli od włoskiej pizzy. Smaku dodaje jej aromatyczny ser
Pierwszy raz tę potrawę spróbowałam w Gruzji. Byłam nią na tyle zachwycona, że jak tylko w pobliżu mojego domu pojawiła się gruzińska piekarnia, kupiłam porcje dla mojej rodziny. Też im posmakowała. Co więcej, dzieci stwierdziły, że jest smaczniejsza, niż pizza. Teraz sama przyrządzam ją w domu.
Czym się różni chaczapuri od pizzy?
Chaczapuri to gruziński placek z serem, który można podać na przekąskę, kolację, a nawet obiad. Robi się go z ciasta drożdżowego, które jednak jest delikatniejsze, niż ciasto na pizzę. Nie stosuje się tutaj też sosu pomidorowego. Częścią wspólną obu potraw jest ser, tyle że w pizzy jest to łagodna mozzarella, a w chaczapuri wyrazisty, lekko kwaskowy sulguni lub imeruli. Sera nie kładzie się na wierzchu, tylko zamyka wewnątrz ciasta. To sprawia, że po upieczeniu w środku powstaje pyszna, ciągnąca warstwa.
Jak zrobić chaczapuri z serem i ziołami?
Przygotowanie chaczapuri zaczynam od wyrobienia ciasta drożdżowego. Uformowane w kulę przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia. Potem dzielę je na porcje, każdą rozwałkowuję na okrągły placek, nakładam na nie ser wymieszany z dodatkami, składam na pół i dokładnie zlepiam brzegi. Chaczapuri układam na blasze, piekę na rumiano, a po upieczeniu kładę na nim kawałeczki masła. Dzięki temu potrawa smakuje naprawdę wyśmienicie.
Przepis: Chaczapuri z serem i ziołami
Pieróg z ciasta drożdżowego nadziewany serem i natką pietruszki
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Gruzińska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 780 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml ciepłego mleka lub wody
- 7 g drożdży suchych (25 g świeżych)
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju lub masła roztopionego
Na nadzienie:
- 300 g sera sulguni, imeruli lub mieszanka mozzarelli i fety
- 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- pieprz
- kawałek ostrej papryczki
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaSuszone drożdże wymieszaj z mąką, solą, cukrem, tłuszczem i ciepłym mlekiem. Wyrób gładkie ciasto. Przykryj je, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Przygotowanie nadzieniaSer zetrzyj na dużych oczkach. Wymieszaj z posiekaną natką i papryczką. Dopraw do smaku pieprzem.
- NadziewanieCiasto podziel na 2 części, każdą rozwałkuj na krążki. Na środek każdego nałóż farsz, złóż na pół, dokładnie zlep brzegi.
- SmażeniePierogi smaż na patelni po kilka minut z każdej strony, aż będą rumiane. Możesz je też piec 15-18 minut w 200 stopniach Celsjusza. Gorące placki posmaruj masłem i od razu podawaj.
Inne wersje chaczapuri
Chaczapuri występuje w kilku wersjach, które różnią się nieco wyglądem i dodatkami. Najpopularniejsze jest klasyczne Imeruli – to okrągły placek, który w środku ma ukrytą warstwę ciągnącego sera. Megruli ma warstwę sera w środku i na wierzchu. Niezwykle apetycznie wygląda chaczapuri adżarskie. Ma kształt łódeczki z serem, masłem i jajkiem na wierzchu.